top of page

Opleggingen

MAURER verzorgt naast voegovergangen ook opleggingen bij bruggen en viaducten. Deze opleggingen, die in de regel bestaan uit elastomeeropleggingen, pot- of bolsegmentopleggingen, voldoen aan de EN1337 en de RTD1012.

 

In tegenstelling tot voegovergangen is het bij opleggingen niet mogelijk om een prestatieverklaring van Rijkswaterstaat te ontvangen. Reden hiervan is dat ieder kunstwerk zijn eigen oplegsysteem heeft dat is opgebouwd aan de hand van belastingen, verplaatsingen en hoekrotaties. Pas wanneer dit oplegsysteem bekend is, dat in de regel door de ontwerpende partij van het kunstwerk wordt bepaald, is het mogelijk om door te rekenen wat voor type opleggingen nodig zijn.

 

Bij opleggingen heeft de constructeur in de regel dan ook een grotere rol, omdat alle werken uniek zijn en alle opleggingen stuk voor stuk berekend en uitgetekend moeten worden. In Lünen, bij Dortmund, en München hebben we complete engineeringsafdelingen die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen van opleggingen.

 

Daarnaast heeft MAURER de mogelijkheid om de opleggingen zelf de produceren. De stalen opleggingen, zoals potopleggingen en bolsegmentopleggingen worden in München gemaakt terwijl alle elastomeeropleggingen (de rubberen oplegblokken) in onze eigen fabriek in Torbali (Turkije) worden geproduceerd. Ondanks dat de engineering en productie in het buitenland plaatsvindt, zult u als opdrachtgever hiervan niets merken. Alle communicatie zal plaatsvinden met de medewerkers van onze Nederlandse BV.

 

Omdat alle opleggingen projectspecifiek ontworpen worden, vindt u hieronder alleen een overzicht van de verschillende productbladen en -eigenschappen en enkele certificaten die behoren tot de Europese normen. Indien u meer informatie nodig heeft over deze of andere oplegtypes kunt ons bereiken via onze contactgegevens.

1. Elastomeeropleggingen

2. Bolsegmentopleggingen

3. Potopleggingen

bottom of page