top of page

Dempers

MAURER kan er met zijn dempers voor zorgen dat trillingen worden geneutraliseerd. In aardbevingsgebieden bestaan deze trillingen uit horizontale verplaatsingen die ervoor zorgen dat gebouwen ter plaatse van de funderingen onverwachte en ongecontroleerde bewegingen moeten opnemen. Hierdoor ontstaan vele schades aan de funderingen en wanden van gebouwen. Door de toepassing van base isolation, ofwel sliders, die onder de gebouwen worden geplaatst, worden deze bewegingen geneutraliseerd.

 

Op dit moment zien dat we dat vele monumentale gebouwen beschadigd raken door deze aardbevingen en dus is de nood hoog om ze daartegen te beschermen. Dit is mogelijk door het gehele gebouw te vijzelen (liften) waarna een nieuwe funderingslaag wordt gestort. Tussen deze nieuwe en de bestaande funderingslaag worden vervolgens sliders aangebracht die intern een enkel of dubbel gekromd vlak hebben waardoor de sliders met daarboven het gebouw na de verplaatsing weer terugkomen in de nulstand. Hierdoor blijven de gebouwen onbeschadigd en op dezelfde locatie.

 

MAURER heeft in München een speciale afdeling die zich bezighoudt met de aardbevingsproblematiek. Naast deze sliders ontwerpen zij ook elastomeeropleggingen met een kern in het midden die ervoor zorgt dat gebouwen flexibel kunnen bewegingen zonder dat ze aan de wandel gaan.

 

Naast deze sliders is het ook mogelijk om de trillingen te neutraliseren middels een tune mass damper (TMD) of tuidemper. De TMD bestaat uit een staalpakket met veren dat zodanig wordt afgesteld dat het bij een bepaalde frequentie gaat bewegen. Zeker bij slappere stalen bruggen waarover veel voetverkeer komt, bestaat de kans dat de brug in cadans wordt gebracht. Dit kan voor de voetgangers als zeer oncomfortabel worden ervaren. De TMD zorgt ervoor dat deze cadans doorbroken wordt waardoor het comfort weer herstelt.

 

Bij tuibruggen is het door o.a. wind- en rembelasting mogelijk dat de tuien in een bepaalde frequentie komen die negatieve gevolgen kunnen hebben voor de constructie van de brug. In dat geval kunnen aan de tuikabels dempers worden bevestigd die net als de TMD de frequentie verstoren en het comfort weer herstellen.

 

Omdat al deze producten projectspecifiek ontworpen worden, vindt u hieronder alleen een overzicht van de verschillende productbladen en -eigenschappen die behoren tot de Europese normen. Indien u meer informatie nodig heeft over deze of andere dempers kunt ons bereiken via onze contactgegevens.

1. Aardbevingsdempers

2. Trillingsdempers

bottom of page